Antep fıstığı çok su ister mi?
Yıllık yağış miktarı 500-400 mm’dir. Sulama imkânı olan yerlerde sulama yapılmadan yetiştirilebilir. Ancak yazın 1-2 sulama ürün verimini artıracaktır. Antep fıstığı meyveleri olgunlaşmak için genel olarak yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Kışın uykuda olduğu dönemde çok fazla soğuk gerekir.
Antep fıstığı nasıl bir ortamda yetişir?
Güneşli bir yer ve iyi drene edilmiş toprak gerektirirler. Antep fıstığı ağaçları çok ıslak koşullarda az ürün verir ve çok fazla su alırlarsa ve toprak yeterince iyi drene edilmezse kış kök çürümesine karşı hassastırlar. Meyvenin düzgün bir şekilde olgunlaşması için uzun, sıcak yazlar gerekir.
Antep fıstığı kaç derece soğuğa dayanır?
Fıstığın doğal yaşam alanı olan Güneydoğu Anadolu’da yazlar çok sıcak, kışlar da oldukça soğuktur. Bölgede yazın gölgede sıcaklığın 40 °C’ye, kışın ise -14 °C ile -16 °C arasına düşmesi normaldir.
Antep fıstığı hangi iklimi sever?
Antep fıstığı, uzun, sıcak ve kuru yazları ve nispeten soğuk kışları olan yerlerde iyi yetişir. Meyveler genellikle olgunlaşmak için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Kış uyku döneminde, çok fazla soğuğa ihtiyaç duyarlar.
Antep fıstığı kaç günde bir sulanır?
Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.
Antep fıstığı için hangi gübre atılır?
Yaygın bir fıstık gübreleme programına göre, her olgun ağacı kış sonu – ilkbahar başında (Şubat-Mart) ve ilkbahar başında (Şubat-Mart) 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresiyle gübreleyin. Sulama sistemiyle (Nisan-Mayıs) suda eriyen gübre NPK 15-15-15 uygulayın.
Antep fıstığı yüksek verimi nasıl artırılır?
Olgun fıstık ağaçlarında budama genellikle üretken yılın sonunda eski, zayıf gelişmiş 3-4 yaşlı dalın çıkarılması ve kuru dalların inceltilmesiyle yapılır. Fıstık mahsulü bir yıllık dallardan elde edildiğinden ağacın sürgün vermesi teşvik edilmelidir.
1 Antep fıstığı ağacı kaç kilo fıstık verir?
En yüksek meyve veriminin 12-14 yaş aralığındaki ağaçlarda olduğu göz önüne alındığında, sağlıklı ve iyi bakım yapılan bir fıstık ağacından günde 15 kg kuru meyve, 37,5 kg yaş meyve veya daha fazla verim alınabiliyor.
Antep fıstığı kaç yılda verim verir?
Tesisimizde yapılan çalışmalar sonucunda 8-10 yıl meyve veren bir fıstık ağacı artık aşılamadan 4-5 yıl sonra ilk meyvelerini verebilmektedir. Fıstıklardaki en büyük sorun ise dikimden sonra uzun yıllar meyve vermemeleridir.
Erkek ve dişi Antep fıstığı nasıl anlaşılır?
Antep fıstığı ağaçları erkek ve dişi ağaçlardan oluşur. Erkek ağaçlar dişi ağaçlardan daha uzun ve daha kalın taçlara sahip oldukları için kolayca ayırt edilirler. Sadece dişi ağaçların çiçekleri fıstık meyvelerine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlaşma için kullanılır.
Antep fıstığı hangi toprağı sever?
Antep fıstığı ağacı toprak istekleri açısından ılıman bir türdür. Güneydoğu Anadolu bölgesinin kayalık, taşlı, çok sığ, düşük organik, besin açısından fakir ve kireçli topraklarında yetişebilir.
Antep fıstığı güneşi sever mi?
Antep fıstığı ağaçları toprağın iyi drene edildiği ve tam güneş ışığı aldığı yerleri tercih eder. Genellikle derin toprakları severler ve yer altında bolca alana ihtiyaç duyarlar.
Antep fıstığı susuz yetişir mi?
Özgür, fıstık ağaçlarına iyi bakan ailelerin iyi verim aldığını anlatarak, “Kurak bir bölge olduğu için kayısı kadar hızlı büyümüyor” dedi.
Fıstık ağacı neyi sever?
Her ne kadar çok çeşitli topraklara uyum sağlayabilse de, fıstık ağacı derin, hafif, kuru ve kumlu tınlı ve kalsiyum karbonat (CaCO3) açısından zengin verimli toprakları tercih eder. Yüksek su tablasına, ağır topraklara ve özellikle kötü drenajlı topraklara dayanıklı değildir.
1 dönüme kaç Antep fıstık dikilir?
Tüm hasat dönemi boyunca 50-60 kilograma kadar verim verebilen yer fıstığı, her bir dekanta yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştirilir. Bazı çalışmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabilir.
Antep fıstığı fidanı suyu sever mi?
Antep fıstığı sıcak ve kurak yerlerde yetişen bir bitki olmasına rağmen sulamaya ihtiyaç duyar. Sulama sayesinde fıstık ağaçlarının verimliliği artırılabilir. Antep fıstığı fideleri ilk ekildiğinde suyla sulanmalıdır.
Fıstık susuz yetişir mi?
Antep fıstığı ağacı nasıl sulanır? Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, özellikle yaz aylarında sulandığında fıstık ağaçları sistematik olarak daha yüksek verim üretir. Genel olarak su stresi, periyodiklik olgusunu artırır.
Antep fıstık sulaması nasıl yapılır?
Antep fıstığında genellikle yüzey sulama yöntemlerinden biri olan karık sulama ve basınçlı sistemlerden biri olan damla sulama yöntemleri kullanılır. Karık sulama; ilk kurulum maliyeti düşüktür, suyun eşit dağılımını sağlar ve bahçeyi küçük parsellere bölmek gerekir.
Antep fıstığı yüksek verimi nasıl artırılır?
Olgun fıstık ağaçlarında budama genellikle üretken yılın sonunda eski, zayıf gelişmiş 3-4 yaşlı dalın çıkarılması ve kuru dalların inceltilmesiyle yapılır. Fıstık mahsulü bir yıllık dallardan elde edildiğinden ağacın sürgün vermesi teşvik edilmelidir.