15 ve 20 yüzyıl arası Türkçenin hangi dönemi?
Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurlular yönetimi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar Orta Asya’daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.
Türkçe’nin 13 ve 15 yüzyıllar arasındaki dönemi nedir?
Kuzey Türkçesi (Kuzeybatı Türkçesi, Kıpçak Türkçesi): Kıpçak Türkçesi, 13. ve 15. yüzyıllar arasında Altın Orda, Mısır ve Suriye bölgelerinde konuşulan Türkçedir.
14 Yüzyıl Türkçenin hangi dönemi?
Türk dili ve kültüründe önemli değişimlerin görüldüğü bu dönem, Harezm Türkçesi ile temsil edilmektedir. Harezm Türkçesi, 13. ve 14. yüzyıllarda Batı Türkistan’ın yazılı diline verilen addır. Edebi olarak Karahanlı Türkçesine dayanan bu yazılı dil, Oğuz ve Kıpçak lehçelerinden de etkilenmiştir.
Türkçenin tarihi dönemleri nelerdir?
Türkçenin metinlerden izlenebilen dönemleri şunlardır: ESKİ TÜRKÇE DÖNEMİ (6. ve 6. yüzyıl arası) Belgelerle izlenebilen ilk Türkçe dönemi olup 13. yüzyıla kadar olan dönemi kapsar. … ORTA TÜRKÇE DÖNEMİ (13. yüzyıl) … YENİ TÜRKÇE DÖNEMİ (15. yüzyıl) … ÇAĞDAŞ TÜRKÇE DÖNEMİ
Orta Türkçe dönemi hangi yüzyılları kapsar?
Orta Türkçe Dönemi ve Bu Dönemde Yazılan Eserler Türkçenin bu yazılı diline Hakaniye Türkçesi veya Karahanlı Türkçesi de denir. XI.-XV. Yüzyıllar süren bu döneme Orta Türkçe Dönemi veya başka bir deyişle Orta Asya Türkçe Dönemi de denir. Bu dönemin XI. yüzyılda başladığı düşünülmektedir.
Orta Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
13 ve 15 yüzyıllar arası Osmanlı Türkçesinin klasik dönemi midir?
Öyle ki Osmanlı Türkçesi birçok kişi tarafından Türkçe, Farsça ve Arapçadan oluşan bir dil olarak tanımlanmıştır. Özellikle Osmanlı Türkçesinin klasik dönemi olarak adlandırılan 15. ve 19. yüzyıllar arasındaki dönem, bu iddiaları haklı çıkaracak dil özelliklerine sahiptir.
Karahanlı dönemi hangi yüzyılları kapsar?
Karahanlılar devleti veya kısaca Karahanlılar, 840 ile 1212 yılları arasında Orta Asya ve Maveraünnehir’i yöneten bir Türk hanedanıydı. Orta Asya’da kurulan ilk İslam hanedanıdır. Tercih edilen görüşe göre, Karahanlılar devleti Karluk Türk kabilelerine aitti.
Batı Türkçesinin 3. dönemi nedir?
Batı Türkçesi tarihsel gelişiminde üç ana döneme ayrılır: 13. ve 15. yüzyıl Türkçesi. Yüzyıllar arasındaki döneme “Eski Anadolu Türkçesi” denir. Batı Türkçesi 15. yüzyıl. Yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl. 19. yüzyılın başı arasındaki döneme “Osmanlı Türkçesi” denir.
15 yüzyıl hangi edebiyat dönemi?
ve 15. yüzyılda Osmanlı padişahlarının himayesi Anadolu’da İslam ve Türk edebi kültürünün, yani divan edebiyatının gelişimine hâkim olmaya başladı. Bu bağlamda özellikle II. Murad’ın divan edebiyatı tarzında eserlerin üretilmesini teşvik ettiği görülebilir.
14 Yüzyıl hangi dönemdir?
1 Ocak 1301 – 31 Aralık 1400 14. yüzyıl / dönem
11 yüzyıl Türkçenin hangi dönemi?
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürk (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı (7-12. yüzyıllar) yazılı dillerini kapsar. 13. yüzyıla gelindiğinde Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazılı dil ortaya çıkmıştır.
15 ve 20 Türkçenin hangi dönemi?
Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve ortak yazı dili olarak varlığını sürdürmüştür.
Türkçenin hangi döneme aittir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.
Türk edebiyatının tarihi dönemleri nelerdir?
Türk edebiyatı tarihinde dönemselleştirme; bazen kronolojik olarak, bazen de içeriğe göre; Epik Dönem, Erken Dönem, Osmanlı Dönemi, Klasik Öncesi Dönem, Klasik Dönem, Orta Klasik Dönem, Geç Klasik Dönem, Klasik Sonrası Dönem, Yenileşme Dönemi, Cumhuriyet Dönemi gibi isimlerle anılmaktadır.
13 ve 15 yüzyıllar arası Osmanlı Türkçesinin klasik dönemi midir?
Öyle ki Osmanlı Türkçesi birçok kişi tarafından Türkçe, Farsça ve Arapçadan oluşan bir dil olarak tanımlanmıştır. Özellikle Osmanlı Türkçesinin klasik dönemi olarak adlandırılan 15. ve 19. yüzyıllar arasındaki dönem, bu iddiaları haklı çıkaracak dil özelliklerine sahiptir.
20 yüzyılda ki modern Türk yazı dilinin temelleri hangi dönemde atılmıştır?
Yeni Türk dönemi, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde başlamış olup, günümüz Türk dil ve lehçelerinin (Türk-Türkçe, Azerbaycan-Türkçesi, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Yakutça, Çuvaşça vb.) ortaya çıktığı zamandır.
Çağatay’ın Türkçesi hangi dönem?
Çağatay Türkçesi, Kuzeydoğu Türkçesinin ikinci döneminin adı olup, 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar olan dönemi kapsayan konuşma ve yazı dilidir.
Çağatay Türkçesi hangi yüzyılları kapsar?
Kuzeydoğu Türkçesinin ikinci dönemini oluşturan Çağatay Türkçesi, Doğu Türklerinin yazı dili olup 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar varlığını sürdürmüştür.